LED LYS TERAPI TIL DIN HUD - VIRKER DET?

Hvad er LED Lys terapi?

LED lysterapi er en populær ikke-invasiv hudbehandling til acne, solskader, sår og andre hudproblemer.

Folk kan vælge at få LED-lysterapi hos en hudlæge eller at bruge en enhed derhjemme.

Behandlingen bruger forskellige bølgelængder af lys til at udløse hudens naturlige helingsprocesser for at reparere huden. Flere behandlinger er nødvendige for at se resultater.

I denne artikel undersøger vi, hvordan LED lysterapi virker, og hvem der kan være en god kandidat. Vi dækker også de mulige bivirkninger.

LED står for lysdiode. Disse lys har været i brug siden 1960’erne, men folk er først for nylig begyndt at bruge dem som hudbehandling.

NASA udviklede oprindeligt Trusted Source LED-lys til plantevæksteksperimenter i rummet.

Men siden da har LED’er vist lovende resultater i sårheling og menneskelig vævsvækst.

Forskellige bølgelængder af lys i LED-lys, inklusive blå og røde, trænger ind i huden i forskellige dybder. Denne penetrering kan udløse biologiske processer, der hjælper huden med at forynge og hele.

Blåt lys

Eksperter mener, at blåt LED-lys nedsætter aktiviteten i talgkirtlerne, som er små olieproducerende kirtler i huden. Denne reduktion i aktivitet får kirtlerne til at producere mindre olie, hvilket muligvis forbedrer acnesymptomer.

Blåt lys kan også dræbe en type bakterier, der bidrager til acne ved at forårsage betændelse.

Dyreforskning indikerer, at blåt lys kan forbedre helingen af tredjegradsforbrændinger.

Rødt lys

Rødt LED-lys kan forbedre ardannelse og ældningstegn, såsom rynker. Det kan gøre dette ved at virke på fibroblaster, som er hudceller, der er ansvarlige for kollagenproduktionen.

Kollagen er et protein i huden og andet bindevæv. Det spiller en rolle i hudheling. Kroppen producerer mindre kollagen efterhånden som en person bliver ældre, hvilket får huden til at vise tegn på aldring.

Rødt lys reducerer også hudbetændelse.

Anvendelser og fordele

LED lysterapi kan hjælpe med at behandle en række hudproblemer, herunder:

 • acne
 • dermatitis
 • kedelig hud
 • eksem
 • psoriasis
 • rosacea
 • ardannelse
 • tegn på aldring, herunder rynker og alderspletter
 • solskader
 • sårheling
 • andre inflammatoriske
 • hudsygdomme

 

En af de vigtigste fordele ved LED-lysterapi er dens sikkerhedsrekord. Ifølge forskning har LED-lysterapi en fremragende sikkerhedsprofil.

Den indeholder ikke UV-stråler, som kan være skadelige for huden. Derfor er LED-terapi velegnet til almindelig brug.

I modsætning til kemisk peeling eller laserterapi forårsager LED-lysterapi ikke forbrændinger. Behandlingen er også sikker for alle hudtyper og -farver.

Virker det?

Forskning peger på, at LED-lysterapi kan være effektiv til sårheling og andre former for hudskader.

Tidligere brugte Navy SEALs LED-lysterapi til at hjælpe med at hele sår. Behandlingen førte til forbedringer på mere end 40 % af muskuloskeletale skader hos teammedlemmer. Det reducerede også sårhelingstiden.

Når det kommer til kosmetiske procedurer, viser en gennemgang af adskillige undersøgelser, at LED-lysterapienheder kan forbedre en række hudsygdomme, herunder psoriasis og mild til moderat acne.

Ifølge American Academy of Dermatology vil de fleste mennesker med acne se en forbedring i deres symptomer ved at bruge LED-lysterapi, men de bør ikke forvente, at al acne forsvinder.

Det er nødvendigt at have flere behandlingssessioner, før du bemærker en forbedring i hudens udseende. Folk ser normalt de bedste resultater flere uger efter deres sidste behandling.

Det kan også være nødvendigt at have opfølgningssessioner for at vedligeholde disse resultater.

Enheder til hjemmet er normalt mindre effektive end professionelle behandlinger.

Sikkerhed og bivirkninger

Generelt er LED lysterapi sikkert. Proceduren er ikke-invasiv og forårsager ikke svie eller smerte.

Kortsigtede bivirkninger er sjældne. Når de opstår, kan de omfatte:

 • betændelse
 • udslæt
 • hud rødme
 • ømhed


Enkeltpersoner bør ikke bruge LED-terapi, hvis de tager visse medikamenter, såsom isotretinoin (Accutane), mod acne eller bruger topiske behandlinger, der forårsager følsomhed over for sollys.